• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

omroeper1

 • Kabouterzolder

    De zolder is speciaal ingericht rond de diverse kabouterboeken van Rien Poortvliet. Vele werken uit die boeken zijn op de zolder tentoongesteld. Elk jaar zijn er aan aantal nieuwe kabouterwerken te bewonderen. Read More
 • Het museum

    Ook in 2018 biedt het Rien Poortvliet museum op het natuureiland Tiengemeten een geweldige expo van het werk van Rien Poortvliet. Van jong tot oud kan men genieten van deze geweldige kunstenaar die met Read More
 • 1

posteroogstdag

                posteroogstdag

 page0001 

 

 page0002

 

 

 Kinderactiviteiten in het Rien Poortvlietmuseum.

6 augustus

Op zaterdag 5 augustus kunnen de kinderen tussen half 12 en half 4 in het Rien Poortvlietmuseum op Tiengemeten deelnemen aan diverse activiteiten Kabouter Spruiteprak nodigt alle kinderen daarvoor uit.

De kinderen kunnen spelen op de kabouterzolder en tevens de vele schilderijen van Rien Poortvliet bewonderen.

Als extra activiteit kunnen de kinderen zelf een aardappelspiraal vervaardigen en frituren!

Op de kabouterzolder aan de knutseltafel kan een kabouter van een boomstammetje worden gemaakt!

In twee zalen kunnen de kinderen o.l.v. een gids de reis die Rien Poortvliet naar Lapland en Siberiӫ gemaakt heeft, via zijn schilderijen mee beleven.

Tussen het Rien Poortvlietmuseum en het Landbouwmuseum is een ontdekkingspad aangelegd. Via een beschrijving kom je allerlei dingen te weten over Tiengemeten en de musea en ….. je moet ook wel eens een opdracht uitvoeren.

Met een combikaart (kinderen 5 euro en volwassenen 10 euro) heeft u toegang tot zowel het Rien Poortvlietmuseum als het Landbouwmuseum (incl. overtocht pont). Elk heel uur vertrekt de pont vanaf Nieuwendijk naar Tiengemeten.  Om deel te nemen aan alle activiteiten betalen de kinderen 2 euro.

Voor meer informatie:         www.rienpoortvlietmuseum.nl               Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

GRATIS RONDLEIDINGEN

Elke eerste zaterdag van de maand worden er in het Rien Poortvietmuseum op Tiengemeten rond half 2 en half 3 gratis rondleidingen georganiseerd o.l.v. een gids. De volgende keer vindt dit plaats op zaterdag 5 augustus.

Op deze wijze kan men uitgebreid kennis nemen van de nieuwe expositie rond het thema “Landleven” (diverse soorten boerderijen, de boerderijdieren, de mens aan het werk en portretten). Rien Poortvliet heeft op indrukkende wijze het landleven gestalte gegeven. Uit diverse boeken hangen originele werken rond dit thema.

Tevens zijn in twee zalen verschillende originele werken uit de “Oproep der kabouters” te zien en kunnen belangstellenden kennis nemen van het verhaal en de opdrachten uit dit boek.

Boven is er de kabouterzolder met de mogelijkheid voor kinderen hier in de diverse hoeken actief bezig te zijn rond het kabouterleven uit de boeken van Rien Poortvliet.

Nieuw is het ontdekkingspad tussen het Rien Poortvlietmuseum en het Landbouwmuseum. Een beschrijving hiervoor haalt u in het Rien Poortvlietmuseum. Kosten € 0,50. Een wandeling voor jong en oud!

Voor een bezoek aan de musea op Tiengemeten koopt men bij het Info-punt van Natuurmonumenten op de vaste wal bij Nieuwendijk een combi-museumdagkaart (volwassenen € 10 en kinderen € 5). Met deze toegangskaart kan men zowel het Rien Poortvlietmuseum als ook het Landbouwmuseum gratis bezoeken (incl. kosten pont).   De pont vaart elk heel uur richting Tiengemeten en 10 minuten over elk heel uur terug.

www.rienpoortvlietmuseum.nl

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

   

 

Kinderactiviteiten in het Rien Poortvlietmuseum.

Tiengemeten. Op zaterdag 1 juli kunnen de kinderen tussen half 12 en half 4 in het Rien Poortvlietmuseum op Tiengemeten deelnemen aan diverse activiteiten Kabouter Spruiteprak nodigt alle kinderen daarvoor uit.

De kinderen kunnen spelen op de kabouterzolder en tevens de vele schilderijen van Rien Poortvliet bewonderen.

Als extra activiteit kunnen de kinderen zich deze dag laten schmincken tot een dier!

Op de kabouterzolder aan de knutseltafel kan een fantasievogel worden gemaakt!

In twee zalen kunnen de kinderen o.l.v. een gids de reis die Rien Poortvliet naar Lapland en Siberiӫ gemaakt heeft, via zijn schilderijen mee beleven.

Tussen het Rien Poortvlietmuseum en het Landbouwmuseum is een ontdekkingspad aangelegd. Via een beschrijving kom je allerlei dingen te weten over Tiengemeten en de musea en ….. je moet ook wel eens een opdracht uitvoeren.

Met een combikaart (kinderen 5 euro en volwassenen 10 euro) heeft u toegang tot zowel het Rien Poortvlietmuseum als het Landbouwmuseum (incl. overtocht pont). Elk heel uur vertrekt de pont vanaf Nieuwendijk naar Tiengemeten. Om deel te nemen aan alle activiteiten betalen de kinderen 2 euro.

Voor meer informatie:         www.rienpoortvlietmuseum.nl

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

spruiteprak11

Wij zijn de fam. Spruiteprak en wonen op de kabouterzolder van het Rien Poortvlietmuseum op Tiengemeten. Vele volwassenen en kinderen hebben ons op de kabouterzolder al met een bezoek vereerd.

Nu zijn we zelf ook naar buiten gegaan. We wilden ook wel eens wat anders. We hebben een ontdekkingspad aangelegd van het Rien Poortvlietmuseum naar het Landbouwmuseum. Het pad hebben we aangegeven met kabouters, zodat iedereen onze tocht kan wandelen zonder dat de kans bestaat, dat jullie verdwalen. We zijn niet over de verharde weg gegaan, maar over het gras en door de natuur, maar wel zo, dat het pad voor iedereen goed begaanbaar is.

Voor jullie op ontdekking gaan, moeten jullie in het Rien Poortvlietmuseum een boekje halen, want bij elke kabouter staan in het boekje bijzonderheden over Tiengemeten en de musea vermeld. Zo komen jullie allerlei dingen te weten! Af en toe moet je onderweg ook nog wat doen. Wat, verraden we nog niet. Voor het boekje betaal je maar 50 cent en daar kunnen wij dan weer spruitjes van kopen. Spruitjes is ons lievelingsvoedsel, maar dat hadden jullie natuurlijk al begrepen.

Op zaterdag 3 juni wordt het ontdekkingspad officieel op feestelijke wijze in gebruik genomen. We zouden het erg leuk vinden als jullie, groot en klein, hierbij aanwezig zullen zijn. Kom dan met de pont van 11.00 uur, want om half 12 vindt de openingsceremonie plaats.

Daarna kunnen jullie het pad af gaan leggen. Voor deze ene keer krijgen jullie dan het informatieboekje gratis. En ….. het ontdekkingspad is voor jong en oud!

’s Middags kunnen de kinderen bij mooi weer buiten en anders in het museum van een boomstammetje een kabouter maken. Dan neem je een echte “Spruiteprak” mee naar huis. Om hier aan deel te nemen betaal je 2 euro voor materiaalkosten.

Natuurlijk kun je dan ook spelen op de kabouterzolder en in twee zalen van het museum genieten van de kabouters in Lapland en Siberiӫ.

Om half 2 en om half 3 worden er o.l.v. een gids gratis rondleidingen georganiseerd door het hele museum. Je krijgt dan extra informatie over het leven en de werken van Rien Poortvliet.

Dit jaar is het centrale thema “Landleven”. Op de benedenverdieping hangen olieverfschilderijen en aquarellen uit diverse boeken, die vertellen over het leven op de boerderij en het platteland. Rien is vooral bekend als een tekenende verteller!

Al met al belooft het op zaterdag 3 juni weer een bijzondere Rien Poortvlietdag te worden.

Op de vaste wal bij Nieuwendijk koopt u een combi-museumdagkaart (volwassenen € 10 en kinderen € 5) en u kunt gratis zowel het Rien Poortvietmuseum als het Landbouwmuseum bezoeken. De kosten voor de pont zijn hierbij inbegrepen.

Hartelijke groeten en tot ziens op 3 juni!

Spruiteprak en zijn vrouwtje.

 

 

 

 

 

 

 

Afscheid Daan den Ouden (voorzitter) & Jan van Eijk (penningmeester)

 afscheid1.1            afscheid10.1
 
afscheid3.1                         
  
Afgelopen vrijdag 1 april, hebben de musea op Tiengemeten : het Rien Poortvlietmuseum en het Landbouwmuseum, afscheid genomen na een periode van zeven jaar, van voorzitter Daan den Ouden en penningmeester Jan van Eijk. Twee hele belangrijke iconen die de musea mede hebben gebracht tot wat ze nu zijn : een bakermat in de Hoeksche Waard voor kunst, cultuur, geschiedenis en maatschappelijk welzijn. Voor het Rien Poortvliet museum zijn er de afgelopen zeven jaar hele belangrijkste stappen gezet voor een solide toekomst aangaande het werk van deze vermaarde Nederlandse schilder en kunstenaar, mede in samenhang met externe expo’s zoals van Bommel, Vandersteen en nu in 2016 met het werk van Jopie Huisman.
Voor het Landbouwmuseum is er samen met de vrijwilligers aldaar, gezorgd dat er op Tiengemeten een museum is dat de geschiedenis van het boerenleven etaleert : de akkerbouw, veeteelt en landbouw in de Hoeksche Waard en Tiengemeten in de afgelopen decennia.  Ook werden er zeer speciale items gecreëerd zoals ‘Waar kom ons voedsel vandaan..’ en de Meccanoruimte in het Landbouwmuseum. Uiteraard geschiedde alles in nauwe en vooral goede samenwerking met de mensen van Natuurmonumenten.
Tijdens het feestelijke afscheid werden er lovende woorden gesproken door o.m. de Burgemeester van Korendijk en de nieuwe voorzitter van de musea, de heer Johan van Driel. Als ceremoniemeester fungeerde de familie Spruiteprak, de ‘eigenaren’ van de Kabouterzolder.
 
Uitreiking van de unieke penning van de Musea.
Ter gelegenheid van het afscheid van Daan den Ouden en Jan van Eijk is er een zeer speciale musea penning ontworpen. Henk van Hal en Jos van der Made hebben gezorgd, samen met de Hoeksche Waardse kunstenaar Jos Gielen, dat deze penning het levenslicht heeft gekregen. De bedoeling is dat deze penning jaarlijks wordt uitgereikt aan die vrijwilliger die binnen de twee musea zich uitzonderlijk heeft onderscheiden. Kunstenaar Jos Gielen, bekend en vermaard om zijn grote en kleine beelden in brons en ander materiaal, die hun weg al hebben gevonden naar vele kunstliefhebbers, bedrijven en overheidsinstanties,  heeft een werkelijk uniek werkstuk gemaakt dat – gegoten in brons – een blijvende herinnering zal zijn voor Den Ouden en Van Eijk aangaande hun periode bij de Musea. De penning etaleert de oevers van Tiengemeten en is bijzonder uitgevoerd.
 
Nog veel meer foto's van deze dag kunt u vinden via >>deze link<<

Contact

Rien Poortvliet Museum 
Tiengemeten 14
3284 BE Zuid-Beijerland
0186-661747
info@rienpoortvlietmuseum.nl

Arrangementen

Boekingskantoor voor arrangementen:

Tiengemeten 19a 3284 BE Zuid - Beijerland

info@rienpoortvlietmuseum.nl